Seder och bruk

Seder bruk och skrock vid bröllop

Det finns en del seder och skrock som man kan tillämpa inför en vigsel. Mycket kretsar kring brudens klädsel.
Talesättet sägger att det ska finnas något gammal, något nytt, något lånat och något blått (something old, something new, something borrowed and something blue) bland brudens utstyrsel, t.ex. ett gammalt hårspänne med historia, ett nytt halsband, ett lånat örhänge och kanske en blå blomma någonstans på brudkläningen.
Det gamla ska finnas med för att påminna om det som har varit, det nya ska vara en symbol för det nya som bruden kliver in i, det lånade ska finnas för att behålla vänner och det blåa ska finnas som en symbol för hoppet.

Slöjan och den vita färgen i sin tur symboliserar brudens oskuld. Slöjan ska enligt traditionen bara bäras allra första gången man gifter sig, men det är heller inte nödvändigt att ha en slöja då heller.
Det finns många olika sägner kring slöjan. Ett exempel är att regn i brudslöja brukar betyda tur och pengar. Men i Sörmland betydde det förr tårar i äktenskapet och i Värmland betydde det fattigdom.

Kring ringen finns det också en del skrock. Bland annat betyder trånga ringar att det blir ”trångt” i äktenskapet. Är de däremot förstora betyder det att äktenskapet snart kommer att upplösas. Ett annat skrock är att den som provar någon annans vigselring förblir ogift.

En annan sed är att kasta ris över brudparet efter vigseln. Seden kring riset säger att det bringar fruktbarhet och rikedom till hemmet. Att det blir liggande ris utanför kyrkan är dock inte så bra eftersom fåglar kan äta upp riset som sedan sväller i deras magar, så att såpbubblor, rosenblad eller något annat brukar vara mer modernt att använda.

Bröllopstårtan symboliserar äktenskaplig lycka och fertilitet. Bruden ska dock enligt traditionen inte baka sin egen tårta då det för olycka med sig.

Under vigseln finns det också en hel del skrock. Det sägs att den som svarar JA högst i kyrkan blir den som får bestämma mest. Om brudparet möter en man det första det gör när de går ut från kyrkan kommer deras första barn bli en pojke, och en flicka om de möter en kvinna först. Det sägs även att man ska undvika dubbelbröllop då ett av äktenskapen alltid blir olyckligt.