Bröllopskläder

Bruden

Det är viktigt att tänka på att inte komma alltför ”avklädd” i kyrkan, om ni väljer en kyrklig vigsel. Har du en mycket urringad klänning som visar mycket bar hud upptill kan du då bära en bolerojacka eller schal över under vigselakten och ta av den till festen senare. Det blir dock vanligare och vanligare att visa bar hud i kyrkan och färre och färre tar illa upp för att bruden är relativt bar. Känner ni er osäkra kan ni alltid prata med prästen innan.

Kronor, diadem och slöjor är moderna igen, även om det fortfarande är mycket mer vanligt med brudar utan krona än med. Kronan symboliserar oskuld och var mycket vanlig på 1960-talet. Slöjor finns det många olika sorter

an du tänka på att det generellt sett ofta är fint med korta handskar till en klänning med halvlång ärm och lite längre handskar till en klänning med kort eller ingen ärm. Har du en klänning med lång ärm blir det nog finast om du hoppar över handskarna. Annars blir det lätt ”tårta på tårta”. Om man har handskar bärs inga ringar utanpå handskarna. Det vanliga är att man sprättar upp sömmen på vänstra handens ringfinger så att man kan trä ur fingret ur handsken när det är dags att sätta ringen på fingret. Handskarna tillhör brudklädseln och skall inte tas av. Undantaget är vid bröllopsmiddagen. Man äter nämligen aldrig med handskar på.

Brudgummen

Det finns en hel del att välja på när det gäller klädsel även för brudgummen. De senaste åren har frock coat och jacket nått stor popularitet, men vanligast är nog ännu fracken. På förmiddagsbröllop (före kl 15) är det inte brukligt att använda frack. En kostym passar då bättre eller jackett. På eftermiddagsbröllop med middag och dans är frack mycket lämpligt på brudgummen. Uniform passar också bra, eftersom det räknas som högtidsdräkt. Till högtidsdräkt räknas även hembygdsdräkt i festversion. Smoking är enligt etiketten helt fel på bröllop, men som med det mesta håller etiketten på att luckras upp/förändras.

Gästernas klädsel

Normalt står klädkod angivet i inbjudan. Finns ej klädsel med i inbjudan är det att tolka som frackbröllop, med undantag för inbjudan till förmiddagsbröllop. Klädsel på ett förmiddagsbröllop eller vid en mottagning är mörk kostym för honom, dräkt eller klänning för henne. Tiderna förändras och traditionerna kring klädsel håller på att luckras upp. De traditionella klädkoderna är som nedan.

Högtidskläder/Frack
Frack, uniform eller folkdräkt. Lång aftonklänning, galaklänning eller folkdräkt Smoking
”Smoking” på inbjudan innebär att mannen ska bära smokingkavaj och byxa. Till kavajen och byxan hör smokingskjorta eller frackskjorta med enkel krage, samt svart eller färgad fluga. Maggördel bärs i samma färg som flugan. För kvinnliga gäster gäller en kort eller lång elegant klänning, m.a.o. en lite ledigare stil än vid ett frackbröllop.

Kavaj
Om det står ”kavaj” på inbjudan betyder det traditionellt att den manliga gästen ska bära mörk kostym, Men beroende på årstid kan gästernas färgval på kostym variera, allt från mörk till ljus. Kvinnan kan bära finare klänning, dräkt eller finare byxklädsel.

Mörk kostym
Står det ”mörk kostym” på inbjudan betyder det dock att du som gäst rättar dig efter det och inte anländer till bröllopet i en Ijusgrå kos- tym. Kvinnan ges större valfrihet men hon ska helst inte bära en hellång klänning. Dräkt eller kavaj och byxor är också gångbar klädsel vid dessa tillfällen. Kvinnliga gäster ska inte bära en helvit klänning för att inte konkurrera med bruden. Svart klädsel är inte heller passande men kan ju alltid blandas upp med lite glada färger. Bara axlar i kyrkan passar sig inte, så ta med en schal eller jacka att skyla axlarna med under vigseln.