Dryck vid bröllopet

Bröllopet kanske är den största festen i livet och då vill man gärna äta och dricka gott.

Kanske man vill skåla i champagne eller mouserande vin någon gång under kvällen.

Ett sätt att skilja på mousserande vin och champagne är vikten på flaskan.
En tom chamagneflaska väger ca 900gram vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig vinflaska. Anledningen till det kraftigare glaset är att flaskorna måste tåla det höga trycket från bubblorna.

Äkta champagne kommer från området Champagne 12 mil nordost om Paris. Där är det svalt, på gränsen till att vinstockarna härdar ut. Områdets jordmån med mycket krita gör också sitt till för att kunna skapa ett vin med en elegans och finess som inte går att hitta någon annanstans i världen. Odlarna här har strikta regler hur de ska binda upp rankorna och skörda druvorna. Endast en del av skörden får gå till champagne. Hur mycket bestäms av franska vinmyndigheten, beroende på om året är bra eller dåligt. Druvorna som odlas i Champagne är nästan uteslutande den vita chardonnay och de båda röda pinot noir och pinot meunier.
Varje druvsort pressas separat och jäses som vanliga vita viner. Efter det lagras vinerna på separata ek- eller stålfat. När man tappar vinet på butelj blandar man normalt vinet från dessa tre druvsorter och från olika vingårdar. Därefter tillsätts socker och jäst. En ny jäsning tar fart och kolsyra bildas.

Flaskorna läggs sedan horisontellt och måste ligga så i minst 15 månader, ofta längre. När denna tid gått, ställer man flaskorna med halsen nedåt, där de får stå, samtidigt som de vrids, för att jästfällningen som bildats i flaskan ska sjunka ner i halsen. Då jästen lagt sig i flaskhalsen fryser man ner toppen på flaskan till minus 28 grader och skjuter sedan ut kapsylen och jästfällningen med en mekanisk rörelse. Oftast skjuts också en del vin ut, så därefter fyller man på med mer vin och en viss mängd socker. Denna sockertillsats kallas dosage och reglerar söthetsgraden i den färdiga champagnen. Därefter trycks den riktiga korken på och flaskan lagras i ytterligare minst tre till sex månader. Man kan även göra champagne enbart på den vita chardonnay druvan. Det kallas då blanc de blancs, eller på de röda druvorna, blanc de noir.