Bröllopsunderhållning

Här får du tips på några vanliga inslag och underhållningslekar som passar bra på bröllopsfesten.

PRESENTATION AV GÄSTERNA

När man bjuder till bröllop blandas en massa människor från olika delar av ens liv, och gästerna har egentligen en enda sak gemensam: de känner alla brudparet. Ofta kan det vara bra med någon slags presentation av gästerna. I sånghäftet kan man ha en kopia på bordsplaceringen med en kort beskrivning av varje gäst.
T.ex. barndomskamrat till nr. 1. Gillar båtar och surströmming.

En annan variant är att toastmastern ber olika kategorier av gäster att resa sig upp, till exempel brudens barndomskamrater, brudgummens klasskompisar, brudens kusiner, alla som har varit kär i brudgummen… och så vidare. På detta sätt kan man täcka in alla gäster.

På scen

En rätt vanlig lek på bröllop – men alltid lika rolig – är att bruden med förbundna ögon ska hitta brudgummens ben. Bind för brudens ögon med en sjal. Ta fram fem herrar plus brudgummen och be alla dra upp sina byxben. Bruden ska sen känna sig fram vilka ben som tillhör brudgummen.

HUR PASS VÄL KÄNNER BRUDPARET VARANDRA?

På bröllopsdagen kan det vara intressant att se hur väl brudparet känner varandra och hur pass överens om saker och ting de är.

Sätt paret på varsin stol med ryggarna mot varandra, så att de inte kan se varandra. Ge dem en varsin skylt där det på ena sidan står brudens namn, och den andra sidan brudgummens namn. Måla upp olika situationer och fråga vem av de två som gör vad.

Till exempel: ”Ni är ute och åker på en öde skogsväg och får slut av bensinen. Vem av er går med reservdunken de två milen till närmaste bensinmack?”, ”Vem sköter ekonomin?”, ”Vem bestämmer?” och ”Ni har haft en stor fest med många och gäster och dagen efter fyller disken hela köket. Vem av er diskar?”. Brudparet svarar på frågorna samtidigt genom att hålla upp namnskyltarna.

Det går naturligtvis också att ställa ja- och nej-frågor.

SAMARBETE I ÄKTENSKAPET

Hur bra samarbetar det nygifta paret? Och är samarbetet och samförståndet större sedan man varit gift ett längre tag än när man är nygift?

Testa detta genom att låta brudparet tävla mot några andra gifta par, förslagsvis de båda svärföräldraparen. Hitta på olika grenar, till exempel slå i en spik, skala en potatis och slå in ett paket. Deltagarna tävlar parvis – och får bara använda en hand var!

TIPSPROMENAD

Gör en tipsrunda där alla frågor handlar om brudparet (Gärna mer eller mindre pinsamma). Detta kräver förstås en del förberedelser, men är man några stycken så brukar det gå lättare. Leta reda på lite spännande saker om brudparet, kanske någon av dem har en udda hobby, samlar på något konstigt, vägde väldigt mycket vid födseln, har slagit ut ovanligt många tänder…

Samme bekant som ovan berättar: ”En kompis till mig bodde i Kalifornien i fem år. Efter hemkomsten blir det ju som vanligt att ”allt är bättre där”-syndromet. Det som mest enerverade mig var vid alla tillfällen som hon påtalade saknaden av ziplock-påsar (de finns ju i Sverige nu också). Frågan var given: Vad saknar Karin mest efter hemkomsten från Kalifornien? 1. Solen X. Vännerna 2. Ziplock-plastpåsarna.”

Kör tipspromenaden i en paus, och låt alla gå utom brudparet. När det är dags för de rätta svaren kallas brudparet fram för att få svara på frågorna (som de inte ska känna till på förhand).