Brudtärna

Oftast är det en syster eller en väldigt nära väninna till bruden som får äran att vara brudtärna vid bröllopet. Det har ingen betydelse om brudtärnan är gift eller ogift.

Klädseln som tärnan bär brukar ofta matcha bröllopets övriga färgtema. Brudtärnan kan även stämma av sin klädsel mot bruden. Om bruden bär en lite enklare klänning bör brudtärnan också göra det.

Vid ingångsmarschen går brudtärnan efter bruden och bredvid marskalken. Under vigseln är det brudtärnans uppgift att hålla brudbuketten och hjälpa till om bruden har ett långt släp så att det ligger rätt.

Under bröllopsmiddagen förväntas brudtärnan håller tal och i samband med talet brukar brudtärnan överlämna något minne, t.ex. foton från möhippan som brudärnan ofta arrangerar.

Som brudtärna kan det hända att man även får andra uppgifter kring bröllopet. Det kan handla om att hjälpa bruden med olika saker före bröllopet men framförallt under själva bröllopsdagen. Det kan vara saker som att hjälpa bruden med att klä på klänningen, ta henne till frisören.