Förlovning

Förlovning

Den ursprungliga idén med förlovningen var att man under förlovningsperioden skulle hinna lära känna varandra och rusta med det kommande bröllopet, men samtidigt signalera till omvärlden att man var upptagen. Den mer romantiska förklaringen är att man vill visa att man älskar varandra och hör ihop. Enligt gammal tradition betyder förlovningen att man tänker gifta sig inom ett år, men detta är inget krav.
Det finns inget juridiskt bindande i att förlova sig utan det är en romantisk överrenskommelse om ett framtida giftemål.

Själva förlovandet: Det klassiska frieriet går ut på att mannen oväntat faller på knä, friar och plockar fram en ask med en vacker ring som han trär på kvinnans finger. I disskuterar paret ofta om man ska förlova sig och fattar ett gemensamt beslut, och kanske genomför ringutväxlandet på en resa.

Ringen sätts på vänstra handens fjärde finger, ringfingret.
Enligt folktro för att det går en åder direkt till hjärtat från vänsterhanden.

Ringar:
Det klassiska är att byta släta guldringar med varandra. När man köper ringarna eller efter att man förlovat sig graverar man in partnerns namn och förlovningsdatumet på insidan av ringen.

Utrikiska traditioner gör även gällande att männen inte får någon ring för att besegla förbindelsen utan att det är damen som prålar i ensamhet med sin solitär.

En bra idé kan vara att välja förlovningsringar som kommer att matcha de eventuella vigselringarna. Kvinnan bär alltid två ringar sedan hon gift sig. Innerst förlovningsringer och ytterst vigselringen. Mannen kan bära en eller två.

En slät guldring på en mans vänstra ringfinger kan alltså betyda antingen förlovad eller gift, medan en slät guldring på en kvinna oftast endast tolkas som förlovad.

För de som är mer okonventionella kan man tänka sig att skippa ringar helt och istället byta armband, klockor, halsband elller något annat smycke.
För de mer dumdristiga är matchande tatueringar ett alternativ.
Förlovningen sker ofta på tu man hand och därefter informeras nära och kära, ibland på en förlovningsmiddag, med bådas föräldrar inbjudna.
Man kan också annonsera ut förlovningen. Valfritt är att sätta ut plats och datum för själva förlovningen.

Trolovning:
Förr i tiden var trolovning ett slags bindande avtal om giftemål, där den part som ansåg sig sviken vid en uppslagen trolovning kunde begära skadestånd.

Bryta förlovningen:
Under förlovningen får paret möjlighet att lära känna varandra bättre och planera det gemensamma bröllopet.
Händer det då att man märker att man inte fungerar ihop kan förlovningen brytas. Även om detta inte är något att sträva efter är det iallfall bättre än efter giftermålet eller ännu värre att säga nej i kyrkan.