Förberedelser inför bröllopsfesten

Det finns mycket att förbereda inför själva bröllopsfesten.

Man ska bestämma tid och plats och vilka som man ska bjuda in till bröllopsfesten, samt om man ska ha någon toastmaster eller liknande. Sedan är det dags att skicka ut inbjudningar till bröllopet.

Då det är en så stor tilldragelse brukar de flesta fortfarande skicka ut inbjudningskort med post, till skillnad från lite mindre formella fester där man kanske hanterar inbjudningar i sociala medier.

Det kan dock vara bra att skapa en digital kanal också där man löpande kan kommunicera med gästerna t.ex. en grupp i sociala medier eller en epost-lista där man kan ge löpande information till de som anmäler sitt deltagande.

Inbjdningar till bröllopsfest

Etiketten påbjuder att inbjudningskorten skall skickas minst två till tre veckor före bröllopet. Idag brukar man dock skicka ut dessa betydligt tidigare, speciellt om bröllopet äger rum under semestertider eller vid en storhelg såsom midsommar eller jul, då många personer bokar upp sig tidigt. Till ett bröllop i augusti kan man skicka ut inbjudningarna redan några veckor efter påsk och för ett julbröllop i mitten av hösten.

O.s.a. betyder Om svar anhålles. Det är lämpligt att sätta ett o.s.a.-datum på inbjudningarna, med ett sista datum då gästerna skall ha meddelat om de kommer eller ej. Detta datum kan sättas till upp till en månad före bröllopsdatumet, men är beroende på hur tidigt inbjudningarna skickas ut. Gästerna bör åtminstone ha två veckors betänketid, innan de skall svara.

På inbjudan bör stå vilken klädsel som gäller för gästerna. Finns ej klädsel med i inbjudan är det att tolka som frackbröllop, med undantag för inbjudan till förmiddagsbröllop. Klädsel på ett förmiddagsbröllop eller vid en mottagning är mörk kostym för honom, dräkt eller klänning för henne. Tiderna förändras och traditionerna kring klädsel håller på att luckras upp De traditionella klädkoderna är som nedan.

Högtidskläder/Frack
Frack, uniform eller folkdräkt. Lång aftonklänning, galaklänning eller folkdräkt Smoking
”Smoking” på inbjudan innebär att mannen ska bära smokingkavaj och byxa. Till kavajen och byxan hör smokingskjorta eller frackskjorta med enkel krage, samt svart eller färgad fluga. Maggördel bärs i samma färg som flugan. För kvinnliga gäster gäller en kort eller lång elegant klänning, m.a.o. en lite ledigare stil än vid ett frackbröllop.

Kavaj
Om det står ”kavaj” på inbjudan betyder det traditionellt att den manliga gästen ska bära mörk kostym, Men beroende på årstid kan gästernas färgval på kostym variera, allt från mörk till ljus. Kvinnan kan bära finare klänning, dräkt eller finare byxklädsel.

Mörk kostym
Står det ”mörk kostym” på inbjudan betyder det dock att du som gäst rättar dig efter det och inte anländer till bröllopet i en Ijusgrå kos- tym. Kvinnan ges större valfrihet men hon ska helst inte bära en hellång klänning. Dräkt eller kavaj och byxor är också gångbar klädsel vid dessa tillfällen. Kvinnliga gäster ska inte bära en helvit klänning för att inte konkurrera med bruden. Svart klädsel är inte heller passande men kan ju alltid blandas upp med lite glada färger. Bara axlar i kyrkan passar sig inte, så ta med en schal eller jacka att skyla axlarna med under vigseln.