Bröllopsfest

Bröllopsfest

När ni bestämt er för att ni skall gifta er, bestäm då också ganska snart hur ni vill att bröllopsfesten ska vara och hur mycket bröllopet får kosta. Gör en budget med hur mycket pengar ni är villiga att lägga ned på de olika posterna.

Festlokal

En festplats är oftast det första man letar upp och bokar innan man fastställer alla andra saker förutom vigseln. Man bör vara ute minst ett år innan festen skall äga rum, särskilt om brudparet väljer att gifta sig vid en populär tidpunkt som pingst och midsommar samt om man väljer en populär festlokal. Det finns mycket att välja på tex. ha festen på en herrgård med allt inkluderat, hyra lokal med catering eller ordna festen helt själv i en samlingslokal eller i det egna hemmet.

Toastmaster
Det är vanligt att någon nära vän eller släkting agerar toastmaster på bröllopet. En toastmaster är den som gäster som vill framföra ett tal, sång eller annan form av underhållning under kvällen anmäler sig till och toastmastern leder gästerna genom kvällen genom att presentera de olika inslagen. Det är en bra ide att lämna ut kontaktuppgifter till toastmastern i inbjudningarna så att gäster i förväg kan anmäla sina bidrag eller fråga om praktiska saker kring framförandet.
Toastmaster betyder egentligen den som utbringar en skål. Hos oss är det han som håller reda på talarna, bestämmer när eventuella visor skall sjungas eller annan underhållning komma in. Han kan också vara en hon, en toastmoster, toastfaster eller toastmistress om man så vill. Ett par kan dela på uppgifterna om de får sitta bredvid varandra på festen.

Bordsplacering

Den traditionella bröllopsplaceringen, som utgår från okomplicerade släktband, innebär att brud och brudgum sitter i mitten av honnörsbordet. Bruden sitter till höger om brudgummen.

Till höger om bruden sitter brudens far och till höger om honom brudgummens mor. Eventuell manlig vigselförättare sitter till höger om brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter brudens mor och till vänster om henne brudgummens far. Eventuell kvinnlig vigselförättare sitter till vänster om brudgummens far. Därefter följer äldre nära släktingar.
Syskon brukar placeras nära brudparet, oftast dock inte på honnörsbordet.

Många undrar hur man gör när den ene föräldern är död. Det vanligaste är då att placera någon annan äldre nära anhörig och för brud eller brudgum viktig person i förälderns ställe, t ex farbror, faster, moster osv.

Andra regler är att gifta aldrig har varandra till bordet, förutom brudparet förstås. Sambos som bott ihop länge brukar man inte heller placera tillsammans, de kan betraktas som gifta. Förlovade och nyförälskade brukar placeras bredvid varandra.
Tärnor och marskalkar brukar ha varandra till bordet.

Om brudparet vill gå ifrån den traditionella placeringen kan de göra det, säger en regel. Det är deras dag och på sin bröllopsdag avgör brudparet vad som är bäst. De bestämmer också vilka personer som ska bjudas in till bröllopet.